Het Land Moldavië

Moldavië - Het land

moldaviekaart Moldavië ligt ingeklemd tussen de Oekraïne en Roemenië. Moldavië is een republiek en behoorde tot 1991 tot de Sovjet-Unie. De hoofdstad is Chisinau.
Het land is ongeveer net zo groot als Nederland en het kent rond de 3,4 miljoen inwoners. Het grootste deel van de bevolking is Roemeens-orthodox of Russisch-orthodox (98%). Men spreekt er Roemeens en Russisch.

Het land geldt als een van de armste landen in Europa en een flink deel van de bevolking woont en werkt dan ook in het buitenland. Moldavië probeert de laatste jaren actief haarzelf verder te ontwikkelen en aansluiting te zoeken bij West-Europa.

Waarom starten in Moldavië

De keuze voor Moldavië om een melkveebedrijf te starten lijkt niet logisch maar is dat wel als je kijkt naar het land zelf. Het heeft de volgende kenmerken die belangrijk zijn voor het slagen van het bedrijf:

  • Goede agrarische grond.

  • Relatief klein land dus korte logistieke lijnen

  • Relatief stabiel

  • Goede potentiële markt voor zuivel producten

Daarnaast is Millstream Moldova de eerste West-Europese melkvee investeerder in het land die zelf een melkvee bedrijf wil opzetten.

Melkproductie en zuivel industrie

De huidige melk productie wordt nog grotendeels verzorgt door de lokale particulieren die met een beperkt aantal koeien (1 tot 3) zorgen voor de melkproductie. Inmiddels zijn er op beperkte schaap wel initiatieven tot het vergroten van de schaal om meer, maar ook betere melk te gaan produceren. Met name de kwaliteit is een zorg voor de zuivelverwerkende industrie. Daarnaast is er nog grotendeels geen melkproductie gedurende de winterperiodes. Omdat de situatie in Moldavie de komende jaren sterk verandert (het platteland “ontvolkt” omdat daar nog weinig werk is), heeft het land belang bij het verkrijgen van kennis, kapitaal en ervaring in de agrarische sector om de zuivelproductie zowel kwalitatief en kwantitatief naar een hoger plan te brengen.
Investeringen vanuit West-Europese ondernemers wordt dan ook gestimuleerd door de Moldaafse overheid en de zuivelverwerkende industrie.

Verder info over Moldavie

flag-moldova
Klik op vlag voor algemene informatie Moldavie